Side rear extension south London

marnock road
(crofton park)

TEXT

We were given the brief to add a contemporary extension to this home in South East London to create an open plan living kitchen with direct access into the garden.

The overall aim was for the new addition to increase the size of the kitchen as the existing galley kitchen did not provide the space desired.  All the existing spaces for living, dining, cooking were isolated. The client, however, wanted integrated entertaining spaces for cooking, dining and socialising.

Green Tea Architects proposed an open plan kitchen/dining area with utility cupboard, pantry and ground floor WC and shower room. The proposal also included the refurbishment of the first-floor bathroom and a cinema room in the former dining space.

Externally the extension was constructed using London stock bricks to match the existing house. The extension is a contemporary take on the pitched roof form that can be found at roof level to the properties on this terrace. However, the extension was staggered to the rear retaining an equal balance of the internal and external spaces.

The pitched roof form provides a form of grandeur and height as you move through the existing part of the house into the new extension. The garden is framed with dark black aluminium doors and windows with views out of the garden. The dark accents are also translated to the exposed steel and the Anglepoise Midi Ceiling Lights that hang from the underside of the pitched roof.

The space is also lit from above by large roof lights to provide ample daylight to this space, whilst also providing views of the sky.

SKETCHES

DRAWINGS

IMAGES